با تجربه حاصل از سالها تدریس عقاید در میان نسل جوان (اعم از طلاب حوزه و محصلان دبیرستانها و دانشجویان) با آسیبهای گونا گونی در کتب آموزشی عقاید مواجه شدیم که سبب شد برای تدوین کتابی اقدام شود که از این آسیبها کمتر برخوردار باشد.
کتاب حاضر ویژگیهایی دارد که در ادامه در کنار اشاره به آسیبهای کتب موجود به بیان آن میپردازیم:
اساتیدی که کتاب را تدریس میکنند باید به حسب سطح مخاطبان و فرصت درس تصمیم بگیرند که چه بخشهایی از کتاب را و در چه حد تدریس کنند و در صورت کشش کلاس میتوانند تمام بخشهای مطالعه بیشتر و مطالبی را که در چهارچوب ها آمده نیز در کلاس تدریس نمایند.
الف) برای آنکه در صورت نیاز، قابلیت استفاده به عنوان یک متن خودخوان را نیز داشته باشد. کسانی که پیشینه مطالعاتی در زمینه مسایل اعتقادی دارند، به راحتی میتوانند از این مجموعه به عنوان یک متن خودخوان استفاده نمایند.
ب) برای آنکه دانش آمــوزان بعد از درس گرفتن این مجموعه، آن را به عنوان یک متن مرجع نگهداری کنند و اگر پس از گذشت زمان مراجعه جدیدی به آن داشتند بتوانند به راحتی با پیام متن ارتباط برقرار کرده و هرگاه در موضوعات اعتقادی با سؤالی برخورد نمودند از آن استفاده نمایند.
در کنار آثار علامه طباطبائی، از آثار شا گردان بارزشان چون مرحوم آیه الله شهید مطهری، مرحوم علامه حسینی طهرانی، حضرت علامه حسن زاده آملی، حضرت آیه الله جوادی آملی، حضرت آیه الله مصباح یزدی و نیز از آثار دیگر بزرگان نیز به مناسبت استفاده شده و در مواردی که عبارتی روان و ساده از این بزرگان در دست بوده عین عباراتشان در کتاب نقل شده است.
محور قرار گرفتن آرای مرحوم علامه طباطبائی سبب شده که محتوای این کتاب نمایانگر قرائتی عمیق از قرآن کریم و دین مقدس اسلام باشد که میتواند گوشههایی از عظمت آن را نشان دهد و به همین جهت توحید و ولایت و معادی که در این مجموعه عرضه شده از افقی بلندتر از برخی از آثار مشابه برخوردار است.