مشهد پایگاه معرفت افزایی کشور
در گفت و گو با مدیرعامل موسسه جوانان آستان قدس رضوی مطرح شد
مشهد، پایگاه معرفتافزایی کشور
یکی از دغدغههای اصلی مقام معظم رهبری در وضعیت کنونی جامعه که بیشترین خطاب را نیز نسبت به آنان در سخنرانیهای مختلف داشتهاند، قشر جوان جامعه است که در بیانیه گام دوم انقلاب نیز شاه کلید تحقق آن و مسئولیت را در آینده انقلاب به این قشر اختصاص دادهاند.
جوانِ آیندهساز انقلاب ، از منظر رهبر معظم انقلاب اسلامی ، جوانی است خودساخته ، مجهز به نیروی ایمان، مجاهد و متخصص در امور محوله که تنها با تقویت ارتباط با خداوند عالم این مهم امکان پذیر خواهد بود.
موسسه جوانان آستان قدس رضوی از دو سال گذشته با رویکردی نوین و با هدف تربیت جوان مومن انقلابی پا به عرصه هویت بخشی و معرفتافزایی جوان و نوجوان قرار داده است که در همین راستا در ادامه با مجتبی مختاری؛ جوانترین مدیرآستان قدس رضوی به مناسبت روز جوان و ولادت حضرت علی اکبر(ع) به گفت و گو مینشینیم.
- کمی از پیشینه تاسیس و رسالتهای تعریف شده برای موسسه جوانان برای ما بگویید؟
در سال ۱۳۷۵ مقام معظم رهبری در دیدار با تولیت وقت آستان قدس رضوی دغدغه ای را مطرح می کنند مبنی بر اینکه مسائل فرهنگی باید اساس کار این آستان را تشکیل دهد و در این مسئله جوانان اولویت اصلی را دارند و زنگ خطری را اعلام میکنند که دشمن برای جذب جوانان به فضای استکباری خودش برنامه دارد و این آستان باید یک نقش جدی در مقابل این حرکت ایفا کند؛ که پس از این دیدار در سال ۱۳۷۶ موسسه جوانان آستان قدس رضوی به دستور آیت الله طبسی تاسیس میشود و در حال حاضر ۲ دهه از فعالیت این موسسه میگذرد که در راستای دغدغه مقام معظم رهبری ماموریت اصلی خود را پاسخگویی به نیازهای روز جوانان در حوزه های معرفت افزایی، ایجاد پیوستی برای جریان زیارت حضرت رضا(ع)، کادرسازی برای آینده انقلاب اسلامی و حمایت و جریان تسهیلگری برای تشکلهای انقلابی قرار داده که امید است با توجه به تاکید حجت الاسلام مروی در مراسم معارفه ایشان به عنوان تولیت آستان قدس رضوی مبنی بر توجه به مقوله معرفت افزایی، این روند باقدرت هرچه تمامتر ادامه یابد.
- با توجه به بیانات مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب، رویکرد این موسسه در تحقق این مهم چگونه است؟
باید گفت حرکت در مسیر این بیانیه جزو پیشانی اولویتها و فعالیتهای موسسه بوده و خواهد بود، اما یک نکته مهم در بیانیه گام دوم که بحث بر سر آن زیاد است بحث جوانگرایی است، که باید بیشتر به آن دقت کرد چراکه جوانگرایی صرفا جابهجایی مدیران نیست، ما چه بسا در مسئولیتهای مهمی در جمهوری اسلامی کارها به دست جوانان افتاده ولی چون دوران رشد خود را در زمینه های مختلف همچون رشد معنویت و خودسازی به درستی پشت سرنگذاشتهاند نه تنها مفید واقع نشده بلکه مخرب سیستم هم شدهاند.
از یک طرف جمهوری اسلامی سازوکاری برای تربیت نیروی انسانی نداشته و این یک واقعیت است که در سال های گذشته از مهم ترین راهبرد انقلاب که تربیت انسانها بوده است غفلت کردهایم و از طرف دیگر ما در جمهوری اسلامی در شناسایی افراد و ارائه فرصت رشد استعدادهای جوانان نیز کوتاهی داشتهایم.
اما موسسه جوانان آستان قدس رضوی در دو سال گذشته برای رفع خلاهای موجود و با نگاه اتصال به حضرت رضا(ع) در مرحله اول و در حوزه تربیت نیروی انسانی یک دور کامل معارف شیعی مبتنی با علوم عقلی که یک جوان امروزی میتواند آن را بپذیرد، با عنوان دوره کامل معارف کاربردی برای جوان«هفت روز در بهشت» که اساتید برجستهای از کشور بر این محصولات صحه گذاشتند و مقام معظم رهبری نیز بر این کتابها تفقد داشته و بر نشر این مدل آثار تاکید داشتهاند، آماده کردیم. اما تجربه نشان داده، محتوای مناسب به تنهایی در قشر جوان و نوجوان اثرگذاری چندانی نداشته و باید آن را در قالب برنامههای اردویی ارائه کرد از اینرو موسسه جوانان سه مجموعه از باغات و املاک آستان قدس را به فضاهای اردوگاهی تبدیل کرد که از زمان تاسیس اردوگاه امام رضا علیه السلام در اواخر سال ۹۵ با پذیرش ۶۰ هزار جوان و نوجوان و مجتمع دانشجویی امام رضا علیه السلام از ۱۶ آذر۹۷ میزبان ۷ هزار دانشجو از سراسر کشور بوده است. همچنین مکان فعلی موسسه نیز به مکانی اردوگاهی تبدیل شد که تاکنون بیش از ۳۳ هزار مخاطب از برنامههای آن استفاده کردهاند.
- کمی در خصوص این کتابها و نحوه تدریس آنان توضیح دهید؟
در دوسال گذشته ما در موسسه جوانان تمرکز خود را بر روی جوانان مستعد گذاشتهایم بیش از ۴۰۰۰ جوان و نوجوان نخبه از سراسر کشور در دورههای ۴ و ۷ روزه زیرنظر مربیان و اساتید آموزشدیده، این دوره کامل معارف کاربردی هفت روز در بهشت را گذراندهاند.
در آغاز این دورهها اعتقادات سنتی و موروثی دانشآموزان توسط اساتید با سوالات زیادی مورد ابهام قرار میگیرد و پس از آن در روزهای آتی مبانی فکری و عقلی با نگاهی صحیح به توحید در ذهن مخاطب بازنشانی شده و شبهات مختلف را با همین مبانی پاسخ میدهند.
اعتقاد ما براین است جوانان و نوجوانانی که با یک مبانی درست رشد کنند در هر مسئولیتی که قرار بگیرند میشود به آن جوان مومن انقلابی اطلاق کرد وگرنه جوانی که صرفا در هیجانات و فضاهای زودگذر انقلابی ورود کند مثل آهن گداختهای که زود سرد میشود و به دلیل فاسد بودن بعضی از سیستمهای ما و ساختارهای معیوب موجود، فرد در سیستم هضم میشود به مرور به یک عنصر فاسد تبدیل میشود.
- در دوسال گذشته فعالیتهای موسسه جوانان از نظر کمی و کیفی چه تغییراتی داشته است؟
با نگاهی ساده میتوان فهمید امروز با عنایت حضرت رضا(علیه السلام)، جایگاه موسسه جوانان از یک مرکز مشاورهای در فضای ۵۰۰ متری به یک پایگاه معرفتافزایی با فضایی قریب به ۱۰۰ هکتار که دایره اثری ملی دارد تبدیل شده است. در سند چشمانداز ۲۰ ساله موسسه که از سال ۱۳۹۰ شروع و قرار بود به یک مخاطب مستقیم ۱۰۰ هزار نفری در فعالیتهایمان برسیم، امسال که تنها ۸ سال از تنظیم این سند میگذرد ما به ۹۶ هزار مخاطب مستقیم تربیتی رسیده ایم و با عنایت حضرت رضا علیه السلام و با حمایتهای صورت گرفته امیدواریم بتوانیم مشهد را به عنوان پایگاه معرفت افزایی کشور معرفی کنیم.
- برنامه شما برای این مقدار مخاطب مستقیم چیست؟
موسسه جوانان با اعتقاد بر اینکه کار فرهنگی و تربیتی موثر با استمرار ارتباط امکانپذیر خواهد بود اقدامبه ایجاد شبکه مخاطبین و ثبت و ضبط اطلاعات مخاطبان خود در برنامههای مختلف کرده است و برای هرگروه سنی و جنسی مختلف، برنامههای مناسب آنها را طرحریزی و اجرا کرده است.
- موسسه جوانان چطور فعالیتهای خودش را اینقدر گسترش داده است؟
به برکت جشنهای زیرسایه خورشید در حال حاضر موسسه جوانان با بیش از ۲ هزار تشکل مردمی تحت عنوان شبکه جوانان رضوی رابطه مستقیم دارد که همین مسئله باعث شده تا گستره فعالیتهای ما در سراسر کشور پراکنده شود به طوریکه علاوه بر اجرای عملیاتهای فراگیر فرهنگی در زلزله کرمانشاه و همچنین سیلابهای اخیر کشور این شبکه با بسیج نیروها و امکانات به یاری مردم آسیبدیده شتافته و به صورت هماهنگ و برنامهریزی شده در فرایند کمکرسانی همکاری میکردند همچنین تاکنون موسسه جوانان سه دوره کشوری تربیت استاد عقاید اسلامی ویژه تدریس برای جوانان و نوجوانان برگزار کرده است که بیش از ۵۰۰ طلبه فعال در حوزه جوان و نوجوان از این دورهها استفاده کردهاند و اکنون خود آنها به عنوان بازوان اجرایی و محتوایی در شهرها در حال فعالیت هستند.
- یکی از دغدغههای آستان قدس رضوی گسترش فرهنگ وقف و خادمیاری است، موسسه جوانان در این راستا چه فعالیتهایی داشته است؟
با توجه به اضافه شدن فضاهای اردوگاهی نظیر اردوگاه امام رضا(ع)، مجتمع دانشجویی امام رضا(ع) و فضای کنونی موسسه جوانان و افزایش چند برابری فعالیتهای موسسه، بودجه اختصاص یافته به آن نه تنها افزایش نداشته بلکه با کاهش نیر روبه رو بوده است، اما با عنایت خاص حضرت علی بن موسی الرضا(ع) و استفاده از مشارکتهای مردمی و خادمیاری فعالیتهای موسسه با قدرت در حال پیگیری است.
بدون دیدگاه